AIDS Nasıl Bulaşır?
AIDS Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
AIDS, HIV virüsü tarafından bağışıklık sisteminin zayıf hale getirilmesi ile ortaya çıkan bir hastalıktır. AIDS aslında bir bağışıklık problemidir. HIV virüsü bedende savunma görevinde bulunan hücreleri pasif duruma getirerek bağışıklık sistemini bozulmasına sebep olur. Genellikle HIV veya AIDS şeklinde bildiğimiz bu hastalık ile bağışıklık sisteminde zayıflık meydana gelirse; çok ağır enfeksiyon, kanser veya bunlara benzer hastalıklar da ortaya çıkabilir. Bu hastalığın erkenden tespit edilmesi ve sağlıklı bireylere bulaşmasının önlenmesi amacıyla bu hastalığın belirtilerini ve bulgularını bilinmesi gerekmektedir. Bu sayede bu hastalığın sağlıklı bireylere bulaşması önlenmiş olur.
AIDS Tedavisi Nasıl Olur?
İnsan bedenine girdikten sonra bile bu virüs çok uzun zaman herhangi bir belirti göstermeyebilir. Bu virüsün insan vücudunda belirtileri ve hızlı çoğalması virüsün insana nasıl bulaştığına göre değişiklik gösterebilir. Virüs insan bedenine girdikten hemen sonra çoğalmaya başlar ve uzun zaman boyunca değişik hızlarda çoğalmasına devam eder. Bedendeki virüs miktarı belli bir sınırı geçtikten sonra ilk belirtilerini gösterir ve bu belirtiler günlük yaşamda hayatı etkileyen belirtiler olmadığı için çok kolay fark edilmeyebilir. AIDS hastalığı ilk belirtilerini gösterdiğinde kişide yorgunluk, ara ara ishal ve halsizlik görülür. Ayrıca belirtiler arasında ağızda beyaz leke de gülebilir. Ağızda görülen bu belirtinin AIDS hastalığına ait olduğu pek bilinmediğinden hastalık için herhangi bir önlem alınmayabiliyor ve bu da hastalığın yayılmasını kolaylaştırıyor. Bu virüsün bedende çoğalması ile birlikte hızlı kilo kaybı, ishal, gece meydana gelen terleme, süreklilik gösteren ateş, ağızda oluşan beyaz renkli yaralar, vücudunun çeşitli yerlerinde meydana gelen pembe veya mor renkli lekeler, nefes alıp vermede zorlanma ve unutkanlık gibi birtakım belirtiler görülür.
AIDS Hastalığından Nasıl Korunmak Lazım?
Genellikle toplum tarafından bu virüsün bulaşıcı olduğu bilinmektedir ancak bu doğru bir bilgi değildir. HIV virüsü ile bağışıklık sisteminde hasar meydana geldiği için AIDS bulaşıcı özelliğe sahip değildir. Esasında hastalığı bulaştıran AIDS değil buna sebep olan HIV virüsüdür yani burada bilinmesi gereken AIDS nasıl bulaşır değil HIV virüsünün nasıl bulaştığı sorusu olmalıdır. HIV virüsü genellikle kan yoluyla, anne sütü ve cinsel ilişki ile bulaşabilir. Virüsün başka birine bulaşmasının temel şartı sıvı aktarmasının olmasıdır. Bu nedenle HIV virüsü daha çok kan yolu veya cinsel ilişki kanalıyla bulaşır. Gerekli önlemler alınmadan yaşanan cinsel birliktelikler sağlık açısından büyük risk oluşturmaktadır. AİDS hastalığının bilinen ve kesin sonuç veren bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Ancak HIV virüsünün bedende dağılmasını engelleyen bazı ilaçlar bulunmaktadır. Bunun için teşhisin erkenkonulması çok önemlidir. Bazen tedavide tek ilaç yetersiz kalabilir bu durumda birden çok ilaç birliktekullanılır. Bu virüsü taşıyan kişiler ilaç ile tedavi sonrasında tam iyileşmeler bile virüsün çoğalmasıengelleneceği için hayatlarına sağlıklı olarak devam ederler. HIV virüsü yüzünden şimdiye kadar yaklaşık olarak 35 milyona yakın insan yaşamını yitirmiştir. AIDS hastalığının kesin çaresi olmasa da bu hastalığa yakalanmamak mümkündür. AIDS den korunmanıntemel yolu cinsel ilişki esnasında kondom kullanmaktır.