İdare ve Tam Yargı Davaları
Tam Yargısı Davası Çeşitleri Nelerdir?
İdare hukukunda tam yargı davasının fonksiyonu, idarenin eylem ve işlemlerine yönelik kişilerin mallarına ya da parasal değerlerine verdiği zararların giderilmesi olarak görülmektedir. Böylelikle zararın giderilmesine yönelik somut hukuki hamle gerçekleştirilir. Tam yargı davasının başarılı bir şekilde sonuçlanabilmesi için bazı ön şartlar vardır. Bunlardan en önemlisi davanın görevli ve yetkili mahkemede açılma zorunluluğudur. Aksi takdirde, görevsizlik veya yetkisizlik kararıyla karşılaşılabilir. Bununla birlikte, tam yargı davalarının süresi içinde açılmış olması şarttır. İdare ve tam yargı davaları, çok fazla ayrıntıya sahip olduğundan profesyonel bir takip gerektirir. İdare ve tam yargı davaları konusunda ayrıntılı bilgiye, sitesinden ulaşabilirsiniz.
Tam Yargı Davası Nasıl Kazanılır?
İdare ve tam yargı davaları, 4 başlık altında ele alınır. Bunlar:
- Tazminat Davası Niteliğinde Tam Yargı Davası: İdarenin eylem ve işlemlerinden zarar görenlerin, idari yargıda maddi ve manevi tazminat davası açmakla zararın giderilmesini sağladıkları tam yargı davasıdır.
- İstirdat Davası Niteliğinde Tam Yargı Davası: Geri alma davası da denilen bu dava türünde, idarenin hesabına kaydolan bir mal varlığının ya da parasal değerin geri alınması talebiyle açılan bir tam yargı davası söz konusudur.
- Vergi Davası Niteliğinde Tam Yargı Davası: Vergi yükümlüsü kişi, sorumluluğu kapsamındaki verginin esasına ya da miktarına karşı vergi mahkemesinde dava açabilir. Bu davaların bazıları iptal davası mahiyetinde olup bazıları da tam yargı davasıdır.
- İdari Sözleşmelerden Doğan Tam Yargı Davası: Sözleşmede hakim taraf olan idareye çıkan uyuşmazlıklar nedeniyle açılan tam yargı davasıdır.
Tam yargı davasının kazanılabilmesi için davacının şahsi zararı olması gerekmektedir. Zararın da idarenin iş ve eylemleri sonucunda oluşması elzemdir.