Dikkat Dağınıklığının Sebepleri Nelerdir?
Dikkat Dağınıklığı Sorunuyla Başa Çıkmak İçin Yapılacaklar
Gerek yetişkin bireylerde gerekse çocuklarda sıkça karşımıza çıkabilen dikkat dağınıklığı probleminin bazı nedenleri bulunmaktadır. Bu nedenleri 3 başlık altında özetlemek mümkündür. Bütün bu problemleri ortadan kaldırabilmek için adresini ziyaret edebilirsiniz. Bu nedenlerden bahsedecek olursak;
- Çevresel etkenler, yani ortamın ışıklandırması, ses izolasyonu (gürültülü bir ortam olup olmadığı) ve ortamın havası (çok sıcak veya soğuk gibi) olarak tanımlayabiliriz.
- Fiziksel etkenler, duyu organlarından birinde, özellikle de görme ve işitme gibi eksiklikler ve problemler olması.
- Kişisel etmenler, bireyin dikkatini toparlamayı öğrenememesi ve yaptığı işlere karşı duyduğu isteksizliğin bir sonucu olarak dikkat problemleri yaşaması.
Sürecin İlerleyişi
Dikkat ile ilgili yaşanan bütün problemlerde ilaç kullanmak gerekmemektedir. Bir uzman yardımı ile yaşanılan sorunun büyüklüğü ve kapsamına göre gerekli tanı konulduktan sonra ilaçlı veya ilaçsız tedavi seçeneklerinden hangisi ile ilerleneceği tespit edilir. Bazı durumlarda ise hem ilaçlı tedavi hem de psikolojik destek ve tedavi birlikte uygulanmaktadır.
Her iki tedavi süreci içerisinde olumlu etki gösterecek adımlardan bahsedersek; Dikkat dağınıklığı yaşayan çocuk ve yetişkin bireylerde motivasyon kanalı kullanılarak daha olumlu sonuçlar elde edilebilir. Yetişkinlerde motive sağlamak için daha çok maddi karşılık sunulmaktadır. Çocuklarda ise başardıkları her işin sonucunda takdir edilme ve motive cümleleri etkili olacaktır. Günümüzde her alanda yardımcımız olan teknolojiden yararlanarak bu yönde geliştirilen yazılımlardan fayda sağlanabilir. Dikkat dağınıklığının altında yatan sebeplerden olan yetersiz uyku ve beslenme gibi faktörler de düzenlenmelidir. Düzenli uyku ve yeterli beslenme konuları ele alınıp düzenlenmelidir. Gerektiği durumlarda tedavi esnasında (ilaçlı veya ilaçsız) psikolojik terapi ve destek almak büyük ölçüde yarar sağlayacaktır.